пʼятниця, 8 листопада 2019 р.

Конкурс пам’яті П.І.Чайковського: проведено літературно-музичний вечір, присвячений сторінкам життя Кароля Шимановського 

     Перший день XVII-го Всеукраїнського дитячого музичного конкурсу пам’яті П.І.Чайковського завершився в  історичному музеї Кам'янського історико-культурного заповідника. Після екскурсії по залах музею для учасників конкурсу, їхніх батьків, викладачів, а також кам'янчан  був проведений літературно-музичний вечір  «Великий самітник у княжій мантії». Ця композиція – штрихи до портрета геніального польського композитора Кароля Шимановського – однієї з тих видатних постатей світової культури, яку вважають своєю одразу в кількох країнах. Поляк за походженням, він народився в Україні і згодом більше 30-ти років поспіль приїздив сюди в пошуках натхнення.
      «Великий самітник у княжій мантії» – так називала Кароля рідна сестра Софія. Відлюдькуватий і товариський водночас, він спілкувався з навколишнім світом виключно мовою музики. Об’їздив увесь світ, але ніколи не мав власного будинку. Його фортецею і його життям була музика…
Через спогади cамого Шимановського, його рідних і друзів  – тих, хто мав щастя жити поруч із ним, – автори та ведучі вечора Лариса Висоцька і Наталія Пугач познайомили глядачів із  періодом життя композитора, який він провів у нашому краї – в такій милій його серцю Тимошівці. 
      Гармонійним доповненням до літературної частини композиції стала музика у виконанні Алли Єфремцевої (вокал, концертмейстер Світлана Концедалова), студентки музичного коледжу м. Кропивницький Катерини Паученкової (скрипка, концертмейстер Світлана Концедалова), учня Кам’янської дитячої музичної школи ім. П.І.Чайковського Тимофія Баліцького (фортепіано) та камерного хору «Кам’янка» Кам’янської міської ради. Слухачі мали змогу насолодитися музикою Кароля Шимановського, П.І.Чайковського, С. Рахманінова.
      Після завершення вечора з напутнім словом до конкурсантів звернулася директорка Кам'янського заповідника Галина Таран. Вона побажала юним музикантам успіхів та всіляких гараздів, натхнення та терпіння. Після цього учасникам музичної сцени композиції були вручені різні пам'ятні презенти. 
    


Участь в конкурсі прийняв учень нашого класу 
Баліцький Тимофій.













                            Успіхів! Так тримати!
   

Немає коментарів:

Дописати коментар