понеділок, 28 жовтня 2019 р.

Міжнародний день шкільних бібліотек в календарі професійних свят - 28 жовтня

Засновником цієї календарної події виступає всесвітня організація ЮНЕСКО, за ініціативою Міжнародної асоціації шкільних бібліотек і вперше свято було проведено в 1999-му році. Дата святкування Міжнародного дня шкільних бібліотек в багатьох країнах, зокрема і в Україні - щорічно в четвертий понеділок жовтня. В Англії, наприклад, цей День відзначається в перший понеділок жовтня і приурочений до початку шкільних канікул, коли настає перший день їхнього Національного Тижня дитячої книги, що включає в себе і національний День поезії, який проводиться в четвер.
Важливість забезпечення та поширення грамотності, всіляке сприяння належному навчанню - один з основних пріоритетів сучасного суспільства й атмосфера, яка створюється професійними бібліотекарями, найбільш сприятлива у цьому процесі.
Нагадаємо, за даними проекту DilovaMova.com, національний День бібліотек в Україні відзначається щорічно 30-го вересня.
В 2019 році Міжнародний день шкільних бібліотек припадає на 28 жовтня.

         





Вітання!!!!














субота, 26 жовтня 2019 р.

                 Перемога наша!!!                                         Shakti Dance Queen 
                м.Кропивницький. 
    Перші місця у двох номінаціях!!!                          Молодці, дівчатка!!! 
Серед дівчаток і наша Веронічка Клімова 








середа, 23 жовтня 2019 р.


Пам’ятка безпечної поведінки під час канікул

Пам’ятка
безпечної поведінки
під час канікул


КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:
– ходити на територiї новобудов;
– купатись у заборонених місцях;
– розкладати багаття в лiсi, поблизу лiнiй електропередач;
– їздити на велосипедi (скутері, мопеді, моторолері) тiєю частиною дороги, де рухається транспорт.

ОБОВ’ЯЗКОВО ДОТРИМУВАТИСЬ ПРАВИЛ:
– дорожнього руху;
– користування газовими, електричними приладами;
– користування пасажирським лiфтом;
– протипожежної безпеки;
– прогулянки на велосипедi (скутері, мопеді, моторолері).

НАЙВАЖЛИВІШІ ПРАВИЛА ДОРОЖНЬОГО РУХУ:
– ходити тільки правою стороною тротуару;
– дорогу переходити, не поспiшаючи;
– не можна переходити дорогу навскіс;
– переходячи дорогу, слiд подивитися ліворуч, а дiйшовши до середини, зупинитись i поглянути праворуч;
– якщо не встигли перейти вулицю, а рух транспорту почався, слiд зупинитись на серединi вулицi й зачекати, поки рух припиниться;
– якщо немає тротуарiв, слiд триматись лiвого боку дороги, тобто йти назустріч транспорту, що рухається.

ПРАВИЛА ЕНЕРГОБЕЗПЕКИ
– під час вимикання електроприладiв забороняється витягувати вилку з розетки за шнур;
– категорично забороняється користуватись електроприладами, в яких знайдено несправнiсть;
– не  можна торкатись мокрими руками електроприладiв, якi знаходяться пiд напругою;
Пам’ятайте: зовнiшнiми ознаками несправностi електропроводки або приладiв є специфiчний запах пiдгораючої iзоляції, з’явлення іскріння, перегрівання штепсельних розеток i вилок.

ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНІ ПРЕДМЕТИ
 До виявлених вибухонебезпечних предметiв нi в якому разi не можна торкатись, перекладати, розряджати, зберiгати;
Забороняється використовувати підозрілі  предмети для розпалювання вогню;
Не можна збирати, підозрілі  предмети здавати в металобрухт;
Виявивши вибухонебезпечнi предмети, необхiдно термiново повiдомити ДСНС, мiлiцiю, школу чи вiйськкомат.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ПАХНЕ ГАЗОМ
– відкрийте усі вікна та кватирки, провітріть помешкання;
– перевірте, чи перекриті на плиті конфорки горілок;
– негайно телефонуйте до служби газу за номером 104;
– у жодному разі не вмикайте світло у загазованому та сусідніх приміщеннях і не запалюйте вогонь.

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ХАРЧОВОМУ ОТРУЄННІ
Перші ознаки харчового отруєння можуть виявитись як через 20-30 хвилин після вживання продукту в їжу, так і через 5 або 10 годин – це залежить від виду токсину, який викликав отруєння. Зазвичай, харчове отруєння супроводжується нудотою, блювотою, діареєю, болями в шлунку і кишківнику. У хворого може бути підвищена температура. Сильні й небезпечні отрути навіть здатні вражати нервову систему людини. Може бути ослаблений зір, навіть наступити параліч м’язів дихальної системи, інших м’язів.

Як надати першу допомогу?
Перше, що необхідно зробити при харчовому отруєнні – це максимально швидко звільнити шлунок і кишківник потерпілого від отрути. Для цього обов’язково слід зробити потерпілому промивання шлунку, викликати блювоту, зробити клізму.
Хворому слід дати активоване вугілля з розрахунку 1 таблетка на кожні 10 кг ваги постраждалого. Прийом повторювати кожні 2-3 години доти, доки вугілля не з’явиться у випорожненнях хворого.
При будь-яких підозрах на отруєння грибами, хімікатами чи ботуліном потрібно негайно викликати «швидку» – кожна хвилина зволікання може коштувати хворому життя!


                     Наші перемоги!!!!


«КОЛОСОК» — Міжнародний інтерактивний учнівський природничий конкурс, який проводиться з метою наукової популяризації та пропедевтики природничих наук серед учнів, поширення та впровадження національних освітніх технологій за кордоном, аналізу та запровадження сучасних прогресивних освітніх зарубіжних технологій в Україні. До участі у Конкурсі можуть приєднуватись освітні установи інших держав за наявності національного координатора Конкурсу. Конкурс проводиться щороку у два етапи: (листопад) та весняний (квітень).

  

                    „КОЛОСОК –2019

                     

   Коваленко Саша, Клімова Вероніка,       Бараннік Софія, Петренко Вадим,       Сорокопуд Максим, Дишлюк Ліза.






      




Конкурс «Кенгуру» — міжнародний математичний конкурс, який проводиться з метою зацікавлення школярів математикою. Конкурс проводиться щорічно у третій четвер березня країнами, які є учасницями міжнародної організації «KANGOUROU SANS FRONTIERES» або планують ними стати. Організація «KANGOUROU SANS FRONTIERES» налічує на сьогодні 46 країн. Україна вперше провела в себе конкурс 1997 року.  

Вітаємо вас: Бараннік Софія, 
Крилов Ростік, Клімова Вероніка,
 Гарбар Каріна.











вівторок, 22 жовтня 2019 р.


22 жовтня відбувся бібліотечний урок:
 «Звичаї та обряди українського народу»

Шкільна бібліотека гостинно зустріла учнів 5-А класу, а бібліотекар Коваленко Ольга Михайлівна провела цікаву екскурсію в минуле України та ознайомила зі складним і тривалим шляхом розвитку українських календарно-побутових звичаїв та обрядів. Таку назву вони отримали через зв’язок з календарними циклами (зимою, весною, літом, осінню), від яких безпосередньо залежав побут наших предків. А також учні класу з великим захопленням дізналися про значення своїх імен та днів народження.


                  22 жовтня відбувся бібліотечний урок:
                     «Звичаї та обряди українського народу»

Шкільна бібліотека гостинно зустріла учнів 5-А класу, а бібліотекар Коваленко Ольга Михайлівна провела цікаву екскурсію в минуле України та ознайомила зі складним і тривалим шляхом розвитку українських календарно-побутових звичаїв та обрядів. Таку назву вони отримали через зв’язок з календарними циклами (зимою, весною, літом, осінню), від яких безпосередньо залежав побут наших предків. А також учні класу з великим захопленням дізналися про значення своїх імен та днів народження.








Велике значення для утвердження національної самосвідомості українців мали народні звичаї, обряди, традиції святкування, які були невід’ємною частиною повсякденного життя і стали засобом збереження української  ідентичності. Вони відображають не тільки етнічну своєрідність, але й естетику, моральні цінності, ментальність, історію. Звичаї українського народу пов’язані з традиційним світоглядом, який складався протягом багатьох століть і зберіг ознаки дохристиянських вірувань. Зі зміною умов життя змінювалися й традиції святкування, відбувалася постійна трансформація обрядових дійств, деякі їхні елементи зникали, замінювалися іншими, але основний зміст та сакральний сенс збігалися.

https://authenticukraine.com.ua/manners-ordinances-celebrationshttps://authenticukraine.com.ua/manners-ordinances-celebrations


Звичаї, обряди, святкуваннНематеріальспадщинаЗвича обр




вівторок, 15 жовтня 2019 р.


Підготовка до свята кипіла ще задовго. Учні класу готували пісню, стрій, вчили слова. І ось нарешті наступило саме свято. Клас замайорів вишиванками, шароварами, адже посвята в козачата – це надзвичайно відповідально. Дітей прибули вітати зі святом шановані гості : Черкаський крайовий отаман Зайцев Олександр Сергійович зі своїми побратимами. Учні змагалися у спритності і вибороли грамоту «Самі найспритніші». А після свята на учнів очікували українські вареники.


День захисника України – відносно молоде державне свято, яке щороку відзначається 14 жовтня. Затверджений він був у 2014 році, а вихідним днем офіційно став у 2015-му.




Дорогі чоловіки та жінки захисники нашої країни! Прийміть щирі вітання з Днем захисника України – зі святом, яке увібрало у себе доблесть і героїзм усіх поколінь нашого народу, оборонців та визволителів рідної землі.



День українського козацтва почали відзначати в Україні з 1999 року, коли Президент України Леонід Кучма впровадив це свято своїм Указом від 7 серпня 1999 року.


                         Зі святом козачим тебе я вітаю! 

                         Відваги, любові щиро бажаю! 
                         Хай буде все добре, здійсняться всі мрії! 
                         У серці хай тепляться світлі надії! 
                          І ще побажаю я щастя й добра. 
                         Усім нам безхмарного тільки життя!
                         Будь мужнім і гідним держави своєї,
                         Відважний нащадок країни всієї!




Учні також прийняли участь в св'яткувані Дня українського козацтва.

















Про Українських козаків повчальне відео .