пʼятниця, 27 січня 2023 р.

Година історії " 104 річниця бою під Крутами - це символ героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність".

Щорічно 29 січня відзначають річницю бою під Крутами, знову і знову повертаючись до бою між українськими військовими курсантами та військами червоної армії під командуванням капітана Муравйова під Крутами.

29 січня 1918 року на залізничній платформі в Крутах до 520 українських вояків і студентів з 16 кулеметами та однією гарматою дали бій росіянам, які мали десятикратну перевагу в живій силі, бронепотягах та артилерії.

Бій під Крутами тривав близько шести годин, у ньому загинули від 70 до 100 бійців з української сторони. Втрати більшовицьких військ тоді сягнули 300 людей. Українці затримали росіян на чотири дні, що дало змогу укласти Берестейський мирний договір



пʼятниця, 20 січня 2023 р.

Соборна мати Україна - одна на всіх, як оберіг

В історії України є події, які за своїм історичним значенням є доленосними. Одна з них – соборність України. Буремного 1919 року, 22 січня, у Києві, на Софійському майдані було проголошено злуку ЗУНР і УНР. Україна стала Соборною - неподільною державою. І хоча державі не пощастило тоді зберегти єдність і незалежність, Акт злуки став реальним втіленням одвічної мрії українців про суверенність своєї держави. Відзначення Дня Соборності, вшанування творців Акту Злуки - це не тільки суспільна потреба, але й моральний обов'язок берегти світлу пам'ять незліченних жертв, протягом віків принесених українським народом на вівтар незалежності, соборності, державності.

Цій визначній події присвячена книжкова виставка «Соборна мати – Україна одна для всіх», що діяла в бібліотеці Кам’янської ОТГ, яку відвідали учні класу.